Emili Darder va néixer a Palma el 20 de Juny de 1895. Era fill d’un metge i com li agradaven molt els estudis, també va voler ésser metge com son pare. Va anar a estudiar a Barcelona i als vint anys ja era metge. Va venir a treballar a Palma a l’Institut d’Higiene on molts de vosaltres us haureu anat a vacunar alguna vegada, prop de la Plaça dels Patins. Es va casar i va tenir una filla.

Com a metge, Emili volia explicar a la gent les mesures per poder evitar les malalties que venien de les aigües contaminades i la importància de la higiene a les cases i a la ciutat. Anava pels pobles i feia conferències per donar a conèixer com evitar les malalties.

Emili Darder participava activament a la vida cultural de la nostra ciutat, ell va ser un dels fundadors de l’Associació de la Cultura per a Mallorca, que tenia una secció pels joves. Escrivia a revistes i estimava molt la nostra llengua i cultura i la volia donar a conèixer a tothom.

Com us podeu imaginar, a l’època que va viure Emili Darder a Palma hi havia molt poques escoles, molts de nins i nines no hi anaven i les que hi havia no estaven en massa bon estat. Emili es va proposar fer escoles per tal que tots els nins i nines de Ciutat poguessin aprendre i també divertir-se organitzant colònies escolars. També va instaurar menjadors a les escoles i va procurar fer guarderies pels fills de les mares treballadores.

Com va fer tot això Emili Darder? Doncs el temps que li va tocar viure no va ésser fàcil. Era l’època de la Segona República i va ésser elegit primer regidor de cultura i sanitat, i després batle de Palma. A l’Ajuntament va poder posar en marxa els seus somnis de fer una ciutat digna dels seus ciutadans. Va ser ell que va impulsar les obres de canalització d’aigües i va controlar que les cases tinguessin aigua corrent i waters.

Ja us hem dit que l’època que li va tocar viure al nostre amic Emili no va ésser gens fàcil. El 18 de Juliol de 1936, els militars encapçalats pel General Franco s’aixecaren contra el govern i va començar la Guerra Civil Espanyola. Emili Darder estava molt malalt, però malgrat això com era batle de Palma, els militars l’anaren a cercar a ca seva i el van empresonar al Castell de Bellver, juntament amb d’altres. El 16 de febrer de 1937 li van fer Consell de Guerra i el van condemnar a mort. La sentència es va complir.

El dia 24 de febrer de 1937 es va viure un dels fets més lamentables que hem de recordar per que no torni a passar mai més. Emili Darder fou afusellat d’assegut, ja que estava molt malalt, al Cementeri de Palma.

Vegeu l’entrada sobre Emili Darder a la Viquipèdia